< terug

IN HET NIEUWS

De ontwikkeling van een landelijke hervormingsagenda jeugd zorgde voor extra landelijke berichtgeving in de media. Evenals de uithuisplaatsing van kinderen in relatie tot de toeslagenaffaire. De berichtgeving over de jeugdzorg was vaak negatief. Jeugdbeschermers ervaren tijdens afstemming met cliënten dat de negatieve berichtgeving de samenwerking met cliënten beïnvloed.

‘Jeugdbeschermer zijn; dat doe je niet zomaar’. JbOV startte in 2021 met het uitbrengen van blogs waarin jeugdbeschermers hun warme en bijzondere ervaringen openhartig delen. JbOV maakte in 2021 structureel gebruik van social media en deelde positieve ontwikkelingen.

In de loop van 2021 liep de werkdruk bij JbOV verder op. Bestuurder Ruud Brinkman sloeg ook alarm via interviews met de landelijke en regionale pers. Het ziekteverzuim onder JbOV-personeel nam toe tot 5,3%. Hierdoor en door de hoge werkdruk krijgt de jonge cliëntèle van JbOV niet altijd de zorg en aandacht die ze nodig heeft. In bepaalde regio’s in het land speelde dit al langer, in Twente dreigt het medio 2021 dezelfde richting op te schuiven. Het is geen gezonde situatie meer, was de boodschap van Ruud Brinkman. Er is snel meer geld en ondersteuning nodig. Landelijk gingen de GI’s gezamenlijk in overleg met de toenmalige minister Sander Dekker. Tijdens de structurele overleggen met het Regionaal Serviceteam Jeugd (IJsselland) en het OZJT Samen 14 (Twente) deelden we onze zorgen. Minister Dekker ging tijdens zijn bezoek aan JbOV in gesprek met jeugdbeschermers over de toename van non-verbale en verbale agressie die zij steeds vaker ervaren, o.a. via de sociale media.

Toenemende agressie

Hervormings- agenda jeugd

Social Media

Werkdruk

< terug