contact.jpg

Nieuwsberichten

Dinsdag 14 december was het zover; De aftrap van de jongerenraad bij JbOV. Vanwege de corona-maatregelen kwamen er vijf jongeren, twee leden van de cliëntenraad en onze jeugdbeschermer Nicole Eggens online bij elkaar. Met een laptop op schoot en pizza in de hand werd er met elkaar kennis gemaakt.

Na de kennismaking kwamen er al vrij snel interessante gespreksonderwerpen naar boven. Deze worden de komende tijd verder besproken. Met deze eerste bijeenkomst is de oprichting van de jongerenraad JbOV een feit! De jongerenraad telt in totaal acht leden en brengt veel energie met zich mee. Per thema wordt bekeken hoe en wanneer de jongerenraad betrokken wordt. Wil je meer weten? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

jongerenraadHet contact tussen de jongere en de jeugdbeschermer
Hierbij is volgens de jongeren de ‘klik’ onmisbaar. Zonder klik, ontstaat er geen vertrouwen. De jongeren vinden het ook belangrijk dat de jeugdbeschermer voldoende tijd krijgt om dit vertrouwen op te kunnen bouwen. Hoe het contact eruit moet zien zal vooral in overleg met de jongere moeten gebeuren. Het luisteren naar de jongere, ze mee laten denken in oplossingen en laten weten wat je met hun mening gaat doen mag niet worden vergeten. Sommige jongeren vertellen dat ze dit hebben gemist of nog steeds missen in de begeleiding door hun jeugdbeschermer. Daarnaast vragen ze aandacht voor kinderen onder de 12 jaar. Hun mening is niet goed beschermd als het gaat om rechtszittingen, omdat zij niet worden opgeroepen.

Rapporteren
Jongeren merken dat het lastig is om onjuiste informatie uit rapportages te halen. Wanneer het er eenmaal in staat, lijkt het onmogelijk om dit te kunnen wijzigen. Wat de jongeren ook opvallend vinden is dat er altijd over diagnoses worden gesproken en geschreven. Wanneer je niet met jeugdhulp te maken hebt, staat dat ook niet overal geschreven. Wat is hiervan de reden? Je bent niet jouw diagnose.

Meerderjarigheid
​​​​​​​Je wordt achttien en ineens sta je er alleen voor. Althans zo voelt het voor de jongeren. De begeleiding wordt overgedragen naar iemand van de gemeente, die de jongere niet kent. Een positief toekomstperspectief is moeilijk in te vullen doordat er geen passende woonplekken of begeleiding zijn. De lange wachtlijsten werken uiteraard ook niet mee. De harde leeftijdsgrens, waarmee de begeleiding van JbOV abrupt stopt is voor de meeste jongeren onwenselijk. Jongeren zouden graag zien dat hier een soepele overgang mogelijk is.

 

Foto: Adobe Stock