contact.jpg

Praktijkverhalen

Jeugdbeschermer Natasja

‘Hoi Natasja, met Sonja. Kan ik even iets met je bespreken?’ Sonja is de moeder van een pupil van mij, Mariska, 14 jaar oud. ‘Tuurlijk, wat is er aan de hand?’ ‘Nou, je weet dat Mariska op seksgebied wat aan het experimenteren is en nou ben ik erachter gekomen dat zij mijn vibrator heeft gepikt.’

Om even een kader te schetsen voor ik verder ga… Ik ben 53 jaar en werk nu 23 jaar als jeugdbeschermer en durf best te zeggen dat ik niet snel zonder woorden zit. Ik vind mezelf ook best ruimdenkend.

‘Ehhh, okee….’ is de enige tekst die ik op dat moment voorhanden heb. ‘Wat ik je voor wil leggen’ vervolgt moeder, ‘zou het een idee zijn om voor haar zo’n duimvibrator te kopen. Wat ze met dat ding doet, doet ze niet met jongens.’ ‘Ehhh, tja….’ is mijn volgende diepgaande reactie.

Ik weet niet wat jij in je nachtkastje hebt liggen
Moeder praat lekker door… Wat mij goed uitkomt, door het uitblijven van een professionele reactie. Ik hoor haar uitleggen hoe het komt dat Mariska bij haar vibrator kan. ‘Ik heb er geen seconde rekening mee gehouden dat ze in mijn nachtkastje rondsnuffelt’, vervolgt Sonja haar verhaal. ‘Ik weet niet wat jij in je nachtkastje hebt liggen…’ hoor ik haar zeggen en ze praat verder. Mijn gedachten dwalen direct af naar mijn nachtkastje en wat daarin ligt; keelsnoepjes, een nagelknippertje en wat losse troep. Een duimvibrator, denk ik ook nog, nooit van gehoord.blog10

Doe niet zo preuts Natas!
Een beetje ontdaan loop ik naar beneden en vertel mijn vriend over het bijzondere telefoongesprek. Hij blijkt een stuk minder geschokt dan ik. Als ik hem daar naar vraag roept ie ‘Doe niet zo preuts Natas, je denkt toch niet echt dat zij de enige is?!’ Niet de reactie waarop ik hoopte, eerlijk gezegd.

Ik taai weer af naar boven en ga weer achter mijn bureau zitten. Ik kan nog net de behoefte onderdrukken om te gaan Googelen. Best een rare zoekopdracht en wie weet wat voor advertenties ik toegestuurd krijg… Op de computer van de baas… Gaat gezeik van komen voorspel ik, dus ik hou me in.

Over de datum?!
Ineens ben ik onzeker. Ben ik ouderwets? Mijn vriend heeft natuurlijk gelijk, er gebeurt meer dan wij kunnen bedenken. Maar seksspeeltjes kopen voor je kind?! Het gesprek met Sonja dwingt mij om na te denken over ontwikkelingen in de samenleving, die wellicht voor mij te snel gaan, maar waar ik niet aan ontkom. Dat is maar goed ook. Jeugdbeschermer zijn is een prachtig beroep die mij telkens op verschillende én verrassende manieren laat leren en ontdekken. Ik denk dat het me een beter mens maak. Niet slecht toch?

 

 

Foto: Envato elements
Disclaimer: Om herkenbaarheid te voorkomen zijn essentiële kenmerken aangepast.