contact.jpg

Praktijkverhalen

Jeugdbeschermer Hermien

Hermien ervaart in haar werk dat ouders en jongeren veel hebben aan duidelijkheid. “Ouders en kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ik draai nooit om de hete brij heen. Ik maak het niet mooier dan het is.

Als jeugdbeschermer kun je voor een langere periode iets betekenen voor de jongere. Met de ouders en het kind samen maken we een plan om de veiligheid van het kind te waarborgen. Ik vind het belangrijk om te investeren in de relatie en de ouders te helpen inzien dat ik hen kan ondersteunen, zodat het weer goed gaat met hun kind, want dat is mijn doel.”

Het geeft Hermien voldoening als ze van ouders of jongeren hoort dat ze de goede keuzes heeft gemaakt. Ze haalt het voorbeeld aan van een tiener met wie ze een goed contact opbouwde. “We kennen elkaar zes jaar. Ik ben zijn eerste jeugdbeschermer. Ik had hem op zijn eigen verzoek in een netwerkpleeggezin geplaatst. Dat liep na twee jaar niet meer zo goed. Daarna volgden plaatsingen binnen pleeggezinnen, maar ook daar kon hij zijn draai niet vinden. Op een bepaald moment kwam hij niet op school en vond ik hem ’s avonds pas na lang zoeken op straat. We kwamen daarna samen tot de conclusie dat hij zich beter voelt als hij niet aan een gezinsleven hoeft deel te nemen. Ook al voelde hij zich op dat moment best wel fijn, zelfstandig wonen leek een betere oplossing. Hij woont nu op een kamertraining centrum.”

Een andere positieve reactie die Hermien kreeg van een moeder was: “Jij bewaarde de rust wanneer het nodig was op het moment dat wij absoluut geen makkelijk gezin in scheiding waren. Je hebt mij als jeugdbeschermer laten inzien dat ik door de ogen van de kinderen moet kijken om een goede keuze te kunnen maken voor mijn kids. Ik was totaal niet blij met JbOV maar ik voelde mij ook gesteund door JbOV en met name door jou, daar ben ik dankbaar voor! Kortom: ik ben ondanks alles blij en positief over jou als voogd en over JbOV!“

blog02

Hermien: “Ik doe veel moeite om een goede relatie op te bouwen met de ouders. Een vader gaf aan dat hij vond dat ik kracht uitstraalde, waardoor hij gerustgesteld werd. Hij waardeerde het dat ik speciaal voor hem afreisde naar het zuiden van het land om hem te kunnen spreken en te kunnen betrekken bij zijn kinderen. Ik investeer in de mensen, dat levert veel op voor beide partijen.”

Hermien begrijpt hoe stressvol het is voor een ouder als hun kind onder toezicht staat en bijvoorbeeld uit huis moet worden geplaatst. “Ik kan me voorstellen dat ouders het gevoel hebben dat ze onder een vergrootglas liggen. Het voelt alsof wij hun kinderen willen afpakken. Maar dat is natuurlijk niet zo. We doen er alles aan om kinderen thuis te kunnen laten wonen, of bij één van de ouders. Maar samen met de ouders gaan we wel voor veiligheid.”

“Het is intensief werk”, stelt Hermien. Maar positieve gevoelens overheersen bij haar. “Het is goed om samen met ouders en het kind afspraken te maken, waardoor het beter gaat met het kind. Maar als het nodig is grijp ik wel in. Veilig opgroeien van het kind staat bij een jeugdbeschermer altijd voorop.”

Foto: Envato elements
Disclaimer: Om herkenbaarheid te voorkomen zijn essentiële kenmerken aangepast.