ouders-en-jongeren.jpg

Jongeren en ouders proberen wij op verschillende manieren te betrekken bij de manier waarop wij werken. Wij willen onze dienstverlening voortdurend verbeteren door cliëntenparticipatie. De ideeën en ervaringen van cliënten zijn daarbij heel belangrijk. Hoe wordt  de begeleiding beleefd? Wat gaat goed, wat kan er beter? We willen graag in gesprek blijven met ouders en jongeren. 

 

Hoe blijven wij in gesprek met cliënten?

Cliënttevredenheidsonderzoek

De tevredenheid van cliënten meten we op vaste momenten via het  cliënttevredenheidsonderzoek. Van de reacties die wij ontvangen kunnen wij leren en onze dienstverlening verbeteren. Eén of twee keer per jaar ontvangen ouders en jongeren (12+) een korte vragenlijst via de mail. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. In een rapport worden de antwoorden anoniem verwerkt.

SPIEGELbijeenkomsten

In een spiegelbijeenkomst houden (ex) cliënten ons als het ware een spiegel voor. Een spiegelbijeenkomst is een methode waarbij JbOV in een groepsgesprek ouders, kinderen of pleegouders vraagt om reacties op de begeleiding. Dit is bedoeld om kritisch te kijken naar onze dienstverlening. Een onafhankelijke gespreksleider vraagt de deelnemers naar hun ervaringen met de jeugdbescherming. Zowel de positieve als de negatieve. Achter de kring van deelnemers zitten toehoorders. Dat zijn bijvoorbeeld leden van de cliëntenraad, professionals of leidinggevenden. Zij nemen niet deel aan het gesprek. Zij stellen zich vooral open voor de verhalen en ervaringen van de deelnemers.

Wij zijn blij met de deelname van cliënten. Ben je (ex) cliënt van JbOV en heb je belangstelling om aan een spiegelbijeenkomst deel te nemen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

jongerenraad

JbOV heeft een jongerenraad met jongeren van verschillende leeftijden. Zij ontmoeten elkaar een paar keer per jaar en worden daarbij ondersteund en gestimuleerd door speciaal getrainde medewerkers. Samen praten ze over verschillende onderwerpen. Zij vertellen over wat zij belangrijk vinden. En worden regelmatig actief betrokken bij de ontwikkeling van het werk. Op deze manier wil JbOV naar de jongeren luisteren, hen mee laten denken en samen naar oplossingen zoeken, zodat verbetering mogelijk is. Lijkt het jou leuk om ook lid te worden van de jongerenraad? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ervaringsdelers

In het najaar van 2023 zijn bij JbOV twee (ex) cliënten gestart als ‘ervaringsdeler’. Zij waren bij JbOV eerder actief als co-trainers bij de training “Jouw leven is mijn werk”. Wij gaan in de praktijk ontdekken hoe hun ervaringskennis goed kan worden ingezet. Meer informatie over de inzet van ervaringsdeskundigen is op te vragen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HELP, mijn vrouw is een jeugdbeschermer!!

Jeugdbeschermer Natasja

“Natas, je bent vrijdag toch vrij? Zullen we dan de schuur leegruimen en langs de stort rijden?” Dit lijkt een vraag, maar ik hoor er een mededeling in. “Kan niet, ik heb een rechtszitting waar ik naartoe moet”. - “Dan gaat daar toch een collega naartoe? Doe jij ook zo vaak…..” Ook dit is geen vraag, maar eigenlijk een verwijt. Hij en ik weten allebei dat ik gewoon naar die rechtszitting ga.

Lees meer